Volonterska akcija “Dan planeta zemlje”

Datum objave: 18. 5. 2018.

U okviru projekta Eko-Eko Volonterko koji provodi udruga Eko Brezna u partnerstvu sa OŠ A. M. Reljković i OŠ A. Mihanović organizirali smo veliku volontersku akciju pod nazivom „Dan planeta zemlje“ koja je održana 18.05.2018. u trajanju od 8:30 sati do 12:30 sati u OŠ A. M. Reljković.

Ova volonterska akcija bila je osmišljena kroz različite tematske radionice koje su osmislili nastavnici volonteri (10 volontera), voditeljica volonterskog kluba te koordinatorica eko akcija. Kako bi ova akcija bila prepoznata u javnosti, učenici su pripremili i poslali pozivnice roditeljima, predstavnicima jedinice lokalne uprave (općine), mještanima kako bi se što veći broj ljudi uključio u ovu akciju. Posebnu ulogu imali su učenici iz OŠ A. M. Reljković (više od 160 učenika) te učenici OŠ A. Mihanović (25 učenika) koji su bili pravi školski volonteri koji su svojim trudom i radom pokazali primjer školskog volontiranja i rada za očuvanja okoliša škole i prirode u cjelini.

Održane radionice su:

  1. Izrada kućica za ptice koje su se postavile na postojeće voćke.
  2. Izrada vjetrenjače za vrt od plastičnih boca, koje se postavljaju oko sjenice.
  3. Izrada makramea za viseće lončanice koje bi se nalazile oko sjenice.
  4. Radionica izrada novčanika i futrola za mobitele od recikliranog papira.
  5. Radionica obnavljanja starih predmeta; roditelji su donirali stare predmete (poput stolica, posuda za mlijeko, posuda za cvijeće, stare pegle) koje su učenici pod vodstvom voditeljice volonterskog kluba bojali, a potom ukrašavali decoupage tehnikom. U renovirane predmete se  sadilo cvijeće.
  6. Radionica sadnja aronije, banana i drugih voćaka.
  7. Radionica izrada dekorativne žabe i sadnja cvijeća – učenici su izrađivali i bojali dekorativnu žabu od automobilskih guma u koju su sadili sadnice cvijeća.
  8. Radionica izrada ukrasnih lončanica od cementa koje su se bojale.
  9. Radionica ˝Uredimo naš okoliš˝ – skupljanje otpada i smeća oko škole, skupljanje trava od košenja.
  10. Radionica izrada info kartica, učenici su izrađivali info kartice o svim biljkama koje se nalaze oko bare, vrtu i sjenici te ih potom plastificirali i stavljali u mini vrtnu knjižnicu.
  11. Izrada straničnika s informacijama o pojedinim biljkama i životinjama našeg ekosustava te izrada plakata o močvarnim staništima i flori i fauni naših prostora koji su se i postavili u prostorima škole, a služe kao podsjetnik na živi svijet oko.